2012. június 1., péntek

Bevezetés a Testkontroll világába! 1. rész.

A könyvem 1990-es kiadás, szóval nem mai darab....:)
Nincsen bűn, se bűntudat, se elvárás. Rövid időn belül vállunk egészségessé, karcsúvá, életerőssé és ehhez saját magunk választhatjuk meg saját tempónkat. Mindenki maga dönti el, hogy végigszalad az egészséghez vezető pályán, vagy még hagy magának egy kis időt a csokoládé, a sör, sós ropi, vagy a húsok hizlaló útján. Mind ez rendben való dolog, állítja Harvey és Marilyn Diamond. Már a legkisebb változtatás, a legkisebb kitartó erőfeszítés is egészséges életerőt eredményez.

Az emberi testnek 140 évig is el kellene tartania, más szóval a jelenlegi élettartam kétszereséig. Bár az orvostudomány nagy lépéseket tett meg eddig, fontos lesz emlékezni arra, hogy feladatát még csak félig teljesítette. :)
A Testkontroll nagy lépéssel vissz minket előre, mind az élettartam, mind az életminőség kiterjesztésében, tökéletes példáját mutatva az összegző, átfogó, integratív gyógymódnak. A Testkontroll a helyes táplálkozást úgy tekinti, mint az energia-egyensúly kérdését. Az ételek energiájának hatékony felvétele és az ételek anyagának hatékony eltávolítása kiegyensúlyozzák az emberi testet, ezért az nem lesz se túl sovány se túl kövér, s így tudja a lehető legnagyobb erőt tartalékolni az egészség visszanyerésére, illetve a betegséggel szembeni ellenállásra.
A Testkontroll lerombolja az orvosi dogmákat, a hagyományos tételeket, megkérdőjelezi többek közt a négy alapvető élelmiszercsoport- felfogást, azt a hiedelmet, hogy a tej egészséges táplálék, a fehérjék fontosnak vélt szerepét az étkezésben, továbbá a fogyás céljából való kalóriaszámlálás szükségességét.
A Testkontroll kiváló példája az integratív, átfogó gyógyászatnak mint energiamérleg alapú tudománynak. Az integratív gyógymód a felhasználó szempontjaiból indul ki, áthidalva a rést a korábbi biológiai  értelmezések és az újabb pszichológiai azaz lélektani felfogások között, amelyek felismerték testünknek belső önmaga által előállított gyógyító vegyszereit. Végre kezdjük felfogni szervezetünk óriási gyógyító hatalmát, képességét önmaga kikúrálására és jó egészségben való megtartására. Az átfogó integratív gyógyászat több száz különböző kultúrkör sok évszázados megelőzőgyógymód-szemléletét, -koncepcióját ötvözi egybe azzal a modern elvárással, hogy csökkentse a stressz, az igénybevételt, hogy feloldja a feszültséget, hogy elkerülje az önpusztító életstílusokat, káros életmódokat és megváltoztassa azokat a viselkedési mintákat, szokásokat, amelyek túlsúlyt, elhízottságot okoznak, majd  később korona-érbetegségekhez, magas vérnyomáshoz, fekélyhez, hátfájáshoz, migrénes fejfájáshoz, szélütéshez, vagy éppen rákhoz vezetnek.
Az élet mint üzemanyag a természet által biztosított formájában a leghatásosabb. Nem léteznek olyan mezők, amelyeken fehérkenyértenger ringatózna. A konzervált , rövidhullámmal kezelt és főtt élelmiszerek nem természetesek. A természetben nem található gyümölcs cukros szirupban eltéve, vegyi anyagokkal és tartósítószerekkel megspékelve. A csermelyekben sem agyonédesített üdítőital csörgedez. S mégis, természetes dologként tömjük magunkba a silány ételeket és élelmiszerpótlékokat, ahogy hosszú éveken keresztül természetesnek vettük a dohányzást és figyelmen kívül hagytuk annak veszélyeit. A természetben előforduló természetes állapotú élelmiszerek által biztosított energia az a fajta energia, amelyre a természetben élő, természetes állapotú emberi szervezetnek szüksége van. Manapság egy új, " jó közérzet " központú életminta divatja söpör végig a világon, egy olyan fogyasztói szemléletbe ágyazva, amelynek része a kocogás, az aerob testgyakorlás, a stresszcsökkentés, a dohányzás elhagyása ugyanúgy, mint az étkezésre fordított figyelem.
A Testkontroll nagyon jól beleillik ebbe a sorba, fontos alapul szolgálva az egészségnek és a jövő orvostudományának. Olyan rendszer ez, amely a jó közérzetet támogatja- nem a betegséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése