2012. június 18., hétfő

A magas víztartalmú táplálék elve! 1. rész

5 hétbe lépve -4 kiló! :)

Az élet egyik elengedhetetlen előfeltétele a víz, a táplálékkal és a levegővel egyetemben. A születéstől fogva egészen addig, míg el nem távozunk az árnyékvilágból, életünk fenntartásához testünk ösztönösen megköveteli a tápanyagot a levegőt és a vizet. Tudjuk mi történik egy növénnyel ha nem kap elegendő vizet. Elsorvad és elpusztul. Ugyan ez történne a testünkkel ha megfosztanánk a víztől.
Vegyük figyelembe, hogy olyan bolygón élünk, amelynek több mint 70% víz. az emberi testnek is 70% víz. Nem látni belőle semmit és nem is hallani mozgása közben. Mégis az emberi test 70% valóban vízből áll. De testünk honnan fog vízhez jutni, ha nem pótoljuk rendszeresen? Testünk megköveteli az alapvető életfeltételeket születésünk percétől utolsó lélegzetünkig. A víz elengedhetetlen életünk fenntartásához. És itt nem az ivóvízről beszélünk!
Van aki most azt mondja: " Hát ez nagyszerű, én megiszom a napi 8 pohár vizemet! " De az ivóvíz semmiképpen sem fogja azt a sikert eredményezni, amiről itt szó van. Magas víztartalmú ételekről szólva két, olyan ételféleségről beszélünk, amelyek ezen a földön nőnek, és természetüktől fogva nagyon magas a víztartalmuk. Csak kettő elégíti ki ezt a kívánalmat. A zöldség és a gyümölcs. bármi mást eszünk az sűrített táplálék. Sűrített, ami annyit tesz, hogy víztartalmát csökkentették megfőzése által, vagy valamilyen kezeléssel. Most ez nem azt jelenti, hogy csak zöldségen és gyümölcsön kell élnünk, de az biztos, hogy mivel testünk 70% víz teszi ki így ételünknek is 70%- ban víznek kell lennie. Tehát zöldségnek és gyümölcsnek kell uralnia étkezéseinket. A másik 30% sűrített ételféleségből álljon: kenyér, gabona, hús, tejtermékek, hüvelyesek stb...
Két rendkívül fontos oka van annak, miért is van erre a vízre olyan nagy szükségünk, és ez a két ok egyúttal azt is megmagyarázza, miért nem lehet ivóvízzel kiegyenlíteni ezt a számlát. Ez a két jó ok a táplálék továbbítás és a szervezet kitisztítása. A víz szállítja ugyan is az ételben lévő tápanyagokat a test mindegyik sejtjéhez és visszaútján magával viszi a mérgező melléktermékeket.
Az emberi szervezet valamennyi táplálkozási szükséglete - az összes létfontosságú vitamin, ásvány, fehérje, aminosav, enzim, szénhidrát és zsírsav, egyszóval bármi, ami csak kellhet az emberi élet fenntartására - mind fellelhető a gyümölcsökben és a zöldségekben. A víz szállítja a zöldségben és gyümölcsökben lévő tápanyagokat a belekbe ahol valamennyi tápanyag felszívódik. Valaki erre azt mondaná: " Én szedek vitaminokat és ásványi kiegészítőket! " csak, hogy most nem erről van szó. A vitaminok és az ásványi anyagok, amelyekről itt most szó van és amelyeket az emberi szervezet hasznosítani tud, azok a kertekben és a gyümölcsökben találhatók nagy bőségben, nem pedig a patikákban.
A tápanyagok testen belüli szállítása mellett ez a víz végzi el a szervezet melléktermékektől való megtisztításának alapvető fontosságú feladatát. A mi szempontunkból a tisztítás ugyanaz, mint a méregtelenítés, detoxikálás. A testsúlycsökkentés kutatásában minden más megelőző fontosságú a tisztítás. bármi legyen is az, minden dolgunkat mosni kell, ha tisztának akarjuk tudni őket. Pl.: ruha, lakás, kocsi...stb. Ehhez ugyanis az egyetlen mód a magas víztartalmú ételek fogyasztása. Az ivóvíz nem alkalmas erre, mert tartalmazza a szükséges enzimeket és más életfenntartó anyagokat, de a zöldségben és a gyümölcsben lévő víz annál inkább! Testünk mindhárom természetes ciklusa akkor működik legkönnyebben, ha ezt a fajta vizet rendszeresen megkapja. 
Furcsa, hogy mindennapi étkezési szokásaink nem tisztítják, hanem inkább szennyezik szervezetünket. Úgy eszünk, mintha szándékosan el akarnánk dugítani. De többé már nem akarunk eltömődni, mert minél jobban eldugulunk, annál inkább nehezebb lesz ettől a túlsúlytól megszabadulni. Mostantól kezdve, amikor egy étkezés kezdete előtt a tányéron az előttünk lévő, elfogyasztandó ételre tekintünk, cselekedjünk így- nézzük meg a tányéron az ételt, amelyet hamarosan magunkhoz veszünk és tegyük fel a kérdést: " Ez az étel amit meg fogok enni az vajon megtisztít vagy el fog tömíteni? " Vagy: " Az előttem álló étkezés többségében zöldség és gyümölcs? " Ezek nagyon fontos kérdések, amelyeket rendszeresen meg kell kérdeznünk magunktól. Tehát mostantól mindenki kérdezze meg magától, amikor pillantást vett a fogásokra: " Szerepelnek-e ebben az étkezésben nagyjából 70% arányban olyan ételek, amelyekre a nagy víztartalom a jellemző? " Mert fenntartás nélkül kijelenthetek valamit: ha nem, akkor a kerek világon nincs olyan módszer, amivel sikeresen és tartósan megszabadulhatunk a túlsúlyunktól. Ha valóban egészségessé akarunk válni és olyan testet szeretnénk, amelyet véleményünk szerint megérdemlünk, akkor annak örök érvényű feltétele ezen kérdés rendszeres feltevése önmagunk számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése