2012. június 6., szerda

Természetes higiénia!

Mit is jelent a " természetes higiénia" ? A minden napi mosakodást, fogmosást? Nem egészen, de majdnem jó nyomon vagyunk! A higiénia szó tisztaságot jelöl. A természetes olyan eljárásra utal, melyet nem befolyásolnak mesterséges erők. A természetes higiénia alapvető jelentése, hogy a test állandóan egészségre törekszik és ezt azzal éri el, hogy folyamatosan tisztítja önmagát a káros salakanyagoktól. Ez a felfogás tisztában van azzal, hogy az élelem hatással van az élet tartalmára és tartamára, minőségére. Megelőzésre és egészséges életmódra összpontosít. Arra tanítja meg az embereket, hogyan szüntessék meg egészségügyi  problémáik okát, ahelyett, hogy állandóan harcban kelljen állniuk a természeti törvények folyamatos megszegése miatt.
A természetes higiénia alapja az, hogy a szervezet öntisztító, önmegújító és önfenntartó. A természetes higiénia azon elven alapszik, miszerint a világmindenség valamennyi gyógyító ereje megvan az emberi testben; és a természet mindig tökéletes, tovább nem fejleszthető. Ezért a természet soha nem törekszik arra, hogy keresztezze saját ténykedését.
A természetes higiéniában az a legszebb, hogy lehetővé teszi a testsúly feletti ellenőrzés kézben tartását, mert erre alkalmas, hasznos eszközökkel tud szolgálni. Ezeknek az eszközöknek egy része velünk született: józan ész, ösztönök, logika, érvelés, gondolkodás és következtetés. De minden eszköz közül a legfontosabb az emberi test, és az az óriási értelem, mely ezt irányítja. Az emberi test a természet legnagyszerűbb alkotása. Nincs hozzá fogható erőben, képességekben, alkalmazkodókészségben. Testünkben az örökölt képesség oly roppant nagy, hogy az valóban elképesztő. A tökéletesség ezen építményének a csúcsán áll az agy. Az agy huszonötmilliárdnál több sejtből tevődik össze, ez a legbonyolultabb dolog, amit ismerünk. Elképzelhető lenne, hogy ebből a valóban csodálatos szerkezetből hiányozna egy olyan szabályozás, amely a megfelelő testsúly elérésére törekedne? Nem, nem!! Ez elképzelhetetlen. a szervezet önfenntartó mechanizmusai már születéskor beépülnek. Az egészség velünk született jog, és a túlsúly nem egészséges!  Ahogy egy növény törekszik a fény felé, bárhova is tesszük a szobában, ugyan úgy az emberi test is állandóan törekszik a tökéletességre, és fáradhatatlanul igyekszik egészséges lenni. A titok nyitja az, hogyan lehetne segíteni ezt a folyamatot, ahelyett, hogy elnyomnánk. Bármi módon kölcsönhatásban kell kerülnünk a környezetünkkel, az hatással lesz közérzetünkre is, de az élet semelyik más területén sem szegjük meg jobban élettani szükségleteinket mint éppen az étkezéssel kapcsolatosan.
Külön fogalomköre létezik azon anyagoknak, amelyek sokkal nagyobb hatással vannak betegeinkre, mint a gyógyszerek. Ez a fogalomkör az ételek kategóriája- és nem a mi hibánk, hogy eddig mellőztük a gyógyításnak ezt a különleges területét. Mert mellőzte ezt az orvosképzés, mellőzte az orvosirodalom, és mellőzték az orvostársak is. Mindez elég ok arra, hogy beteg emberek hatalmas tömegeire kell emiatt gondot viselnünk. De a legtekintélyesebb orvosi lapok egymást követő számaiból kiderül, hogy sokan épp az elfogyasztott vagy éppen nem elfogyasztott ételek miatt betegek. Világunkban eléggé elterjedt nézet, hogy a gyógyászat és a gyógyító eljárások képesek főbb egészségi problémáink  megoldására. Hosszú időn keresztül olyan fontos tényezők maradtak homályban a rákkal és a szívbetegségekkel kapcsolatosan, mint az étrend, mert a hangsúlyt a korszerű gyógyászat csodáira fektették ezen betegségek legyőzésével kapcsolatban.
A bajokat nem lehet kizárólag gyógykezeléssel megoldani. Mind az egyéneknek, mind a népességnek  az egészségét élettani, viselkedési és környezeti  tényezők összetevői határozzák meg, de egyik sem fontosabb mint az elfogyasztott étel. Most végre kiderül a szoros összefüggés az elfogyasztott ételek, valamint az elhízás és a degeneratív betegségek között, így hát ezt az felismerést már alkalmazni lehet az ismeretek azon különálló területén is, amely az ételeknek az emberi testre gyakorolt hatásával foglalkozik.
A természetes higiénia terjedelmes tudomány, amely sokat tud nyújtani a komoly érdeklődő számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése