2012. június 22., péntek

A magas víztartalmú táplálék elve! 2. rész

Furcsa, de általában azokkal a dolgokkal bánunk a legmostohábban, amihez ingyen jutunk hozzá. Csak, mert hihetetlenül csodálatos testünket ingyen kaptuk meg születésünkkor, semmibe vesszük, visszaélünk vele. Testünkkel együtt kell működnünk, s nem folyton ellenére tennünk. Az egyik legtökéletesebb módja ennek az, hogy tisztítjuk, nem pedig eldugaszoljuk.
Azért eszünk ennyi eldugítós ételt a tisztító tulajdonságúak helyett, mert rabok vagyunk. Rabok! Úgy bizony! Ízlelőbimbóink rabjává lettünk. Ízlelőbimbóink kedvéért bármit hajlandóak vagyunk megtenni. Ha van valamilyen ennivaló, ami nem menekül el, nincs az asztalhoz szögezve, belefér a szánkba és jó az íze, hát azt bizony mi bekebelezzük. Az étellel szemben támasztott egyetlen kívánalom ez: " Milyen íze van? " Na, de mi lesz a test többi részével? Ha szemügyre vesszük azt a kicsike területet, amelyet az ízlelőbimbóink elfoglalnak, majd testünk többi részét ( azt a részt, amelynek el kell bánnia az ízlelőbimbókat elhagyó táplálékkal), akkor csak csodálkozni lehet, hogy miért szentelnek az emberek oly nagy figyelmet egy olyan csöppnyi területnek és miért mellőzik a többit, jóllehet az sokkal nagyobb hányad. Mindig azt az ételt esszük ami épp az ínyünkre van és közben eltömítjük testünket, hízunk, tovább bonyolítjuk a bajt és megakadályozzuk, hogy valaha is lefogyhassunk. Egy percig sem akarom azt sugalmazni, hogy oly módon kell étkeznünk, ami nem okoz örömet. Nem is azt mondom, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek egyáltalán nem kellemesek az ízlelőbimbóink számára. Nem! Hanem azt állítom, tüneményes ízű ételeket ehetünk és ezekkel az ételekkel kielégíthetjük egyben a test egészének kívánságait is. Hamarosan leírom mi mindent lehet megtenni zöldséggel, gyümölccsel- sokkal többet mint gondolnánk! A TESTKONTROLL- ban fellelhető alkotó és újító jellegű, ámulatra méltó ötletek valószínűleg örökre meg fogják változtatni az étkezési szokásainkat. Ha megéhezünk és valami ennivalón kezdjük el törni a fejünket, akkor majd ízletes, de nem tömény lehetőségek közül válogathatunk. 
Ha a lehető legjobb alak melletti élénk és lüktető életvitel a célunk, akkor ételünk is legyen eleven! Ehhez megértéséhez nem kell, hogy szellemóriás, netán az orvostudományok doktora legyen. Életerős testet életerős étellel lehet fenntartani! Az eleven eledel nagy víztartalmú. Ha nincs magas víztartalma, akkor az étel nem élő. A zöldség és a gyümölcs óriási víztartalommal rendelkezik. Minden más étel sűrítmény, azaz a vizet kifőzték, vagy valamilyen más eljárással kikezelték belőle. Időnként nem lesz pontosan 70 és 30 százalék a napi ételbevitelben a nagy víztartalmú ételek aránya. Semmi baj, akkor is minden rendben van. Egyszer- egyszer túlsúlyba kerülhetnek a tömősebb ételféleségek. Nem kell bűntudatosnak lenni! Semmi ok, hogy hibásnak érezzük magunkat. kis étkesség nem vétkesség! Mindenkiben van valamennyi falánkság, amely hosszú évek során fejlődött ki. Az is elfog tartani egy kis ideig, amíg túljutunk ezen a farkasétvágyon. A lényeg ne borítsuk fel gyakrabban az egyensúlyt, mint ahányszor helyreállítjuk. Egyik nap valami nehéz ételt ettünk, aztán jön a következő nap és ez legyen egy teljesen új nap. Figyelembe véve, hogy az előző napi étrendben nem volt túlsúlyban a magas víztartalmú étel, a rákövetkező napon súlyt kell fektetni arra, hogy feltétlen többségben legyen a sok vizet tartalmazó táplálékféleség. Bár mi is legyen az a fontos, hogy tudatában legyünk a rendszeres magas víztartalmú ételek fogyasztásának fontosságának. Ha viszont ezt teljesen mellőzzük, mintha nem is számítana, akkor sohasem fogjuk tudni leadni azt a súlyt, amit szeretnénk.
A régi szólás, " egy alma egy napra, nincs szükségünk orvosra! " alighanem jó nyomon járt. Valahogy ez így lenne helyes: " Naponta egy alma, de az sem baj, ha narancs és más gyümölcs, meg nagy tál saláta, s nincs gond doktorra. " Kimondva valamivel nehézkesebb, de megéri a fáradságot! :)
Egy sarkalatos dolog a víz fogyasztása! Tehát mi a helyzet az ivóvízzel? Joggal kérdezhetjük! 
Nos ahogy több sok vizet tartalmazó ételt eszünk, mindjárt nem lesz olyan nagy az ivóvíz iránti vágy.Illetve szükséglet. Más szóval aki napi 8 pohár vizet megiszik, azért cselekszik így, mert nem jutnak elegendő vízhez az elfogyasztott  táplálékból. Étrendjüket a sűrített ételek uralják. Ezért testük víz után epekedik. Fel fog tűnni, hogy kevesebb vizet fog kívánni az a szervezet amely sokkal több magas víztartalmú táplálékot fogyaszt.
Ami még fontos: nagyon káros vizet fogyasztani étkezés közben. Ez nem helyes, mivel a gyomorban az étel lebomlására emésztőnedvek termelődnek. Ha az evéssel egy időben vizet iszunk, azzal felhígítjuk ezeket a nedveket, ami által megakadályozzuk az étel rendes megemésztődését. Inkább étkezés előtt igyunk meg egy pohár folyadékot mint étkezés közben vagy utána.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése