2012. június 4., hétfő

A fogyókúrák nem segítenek!

Mi is tulajdonképpen a fogyókúra? Az ember halogat, haladékokat ad magának, egészen addig, amíg már rá se bír nézni saját tükörképére, vagy már egész egyszerűen nem jönnek föl rá a ruhái. Akkor utálkozva ráveszi magát a " fogyókúrázásra ",  hogy a legutolsó halogatásokat egyensúlyozza. Olyasmi ez, mintha akkor rohannánk belakatolni a garázst, amikor már valaki elkötötte belőle a kocsit. A " jutalom " ezekért a halogatásokért a rossz kedv, hiszen valamennyi, a piacon fellelhető " fogyókúra " elvárja a diétázóktól, hogy minden áron súlyt veszítsen.
Hogy miért nem hatásosak a fogyókúrák? A válasz tulajdonképpen elég egyszerű. Mert mire is gondol az ember, mialatt fogyókúrázik? Mint általában mindenkinek azon jár az esze, hogy miket  fog enni, ha vége lesz ennek a próbatételnek. De hogy is lenne lehetséges sikereket elérni a fogyókúrában, ha közben csak az evésre tudunk gondolni? Önmagunk korlátozása nem lehet megfelelő megoldás az egészséges, tartós súlycsökkentésre. Mind ez általában dőzsölésben tör ki végül, ami csak tovább nehezíti a helyzetet. Megvonás és habzsolás egy ördögi körbe fonódnak és ez csak az egyike a fogyókúrázással kapcsolatos számos nehézségnek.
Egy másik nehézség például az, hogy a fogyókúrák időhöz kötöttek; ezért aztán az eredmények is csak átmenetiek lehetnek! Hallottunk már olyan kijelentést, hogy  " az összes fellelhető fogyókúrát kipróbáltam, de egyik se vált be. " Számtalan fogyókúrát kipróbáltak, de sikertelenül, mivel a fogyókúrázás nem a helyes hozzáállás! A fogyókúrák bukásra vannak ítélve, mert parancsolgatnak. Más választás nem lévén, mégis sokan egyre csak folytatják, amit eddig is csináltak, fogyókúráznak, mivel eddig még nem ismerték ezt a módszert. Folytatták a keresést egy csodaszer, egy " bölcsek köve " után, amely egyszer és mindenkorra véget vetne a kövérség elleni kilátástalan harcnak.
Nyilvánvaló, hogy az emberek fogyókúrás beállítottságúak lettek. De a zavar és csalódottság is óriási méreteket öltött, mivel a legtöbb fogyókúra ellent mond egymásnak. Mert mit higgyen az egyszerű ember, ha az úgynevezett illetékesek is egymásra licitálnak? Az egyik népszerű fogyókúra azt mondja, hogy főleg fehérjét együnk és nagyon kevés szénhidrátot. Egy másik hasonlóan népszerű fogyókúra azt tanácsolja, hogy főleg szénhidrátot együnk és kevés fehérjét. De még számtalan példát sorolhatnék. Sok fogyókúra kalóriaszámlálásra alapszik. A legveszélyesebb mind közül az a legújabb fogyókúra-őrület, amely gyógyszerekkel táplálék- kiegészítőkkel, porokkal helyettesíti a valódi étkeket. Az ilyenek miatt fizetett egészségkárosodást is fel kéne egyszer mérni. De ha ennyire rá voltunk szorulva a múltban a fogyókúrákra és most már tudjuk, hogy nem segítenek, akkor tulajdonképpen mi lenne a választási lehetőség? Az amit most éppen olvasnak! Közérthető tájékoztatásról van itt szó, amelyből mindenki saját maga döntheti el, hogy neki mi a legjobb. Itt az ideje, hogy végre visszavegyük az irányítást a felelősséget azoktól, akik egymás közt csak arról vitatkoznak, hogy kinek is van igaza. Új felfogás, új gondolkodásmód, új étkezésmód, tehát a fogyókúra feleslegessé lesz és tovatűnik, mint a spanyol viasz divatja. Világos, hogy a fogyókúrák nem segítenek, tehát szabaduljunk meg tőlük, szabadítsuk föl magunkat! Miért ne fedezzük föl mi magunk, hogy a súlyvesztésben akkor érünk el tartós eredményeket, ha abbahagyjuk a fogyókúrázást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése